Ако следите блога ни, знаете, че често ви предлагаме рецепти за различни десерти и ястия, приготвени с комбуча. Днес за всички гастрономи сме подготвили една по-специална статия. Вместо да готвим с комбуча, ще ви научим как да я съчетавате по най-добрия начин с храната си.
Комбуча има специфичен вкус – тръпчив, киселеещ, с леко сладки нотки, понякога с допълнителен аромат на плодове или билки. Сама по себе си тази напитка е цяло преживяване за сетивата ви. Това я прави по-трудна за комбиниране с други напитки и хранителни групи. За да допълни вкуса на ястието, то не трябва да е блудкаво или прекалено деликатно, но пък и не трябва да е твърде наситено, за да не убие аромата на напитката. Как тогава да намерите златния баланс? Има няколко техники, на които можете да заложите.
Техника 1: Съчетавайте подобни вкусови профили
По вкусови качества комбуча често се определя като тропическа напитка. Съчетайте я с екзотични храни, които са близки до нея по вкус и аромат. Например, ако хапвате десерт или леко предястие, комбинирайте го с по-лека вариация на комбуча – такава, която е ферментирала по-кратко и е овкусена с по-деликатни плодове и билки. Комбуча Роза е перфектното десертно допълнение.
Комбуча напитка, овкусена с екзотични плодове, като Папая ще пасне добре на салата или сандвич, а най-силните вкусове (като Комбуча Мента) можете да комбинирате с ферментирали зеленчуци или дори месо.
Техника 2: Противоположностите се привличат
Друг чудесен начин да съчетаете комбуча е като противопоставите вкуса й на този на храната. Така преживяването от храненето ще бъде истинско приключение – наситено и запомнящо се. При тази техника можете да комбинирате сладостта на един десерт със силния изявен вкус на Комбуча Джинджифил. От друга страна, едно остро сирене, като чедър, ще пасне добре на класически комбуча вкус.
И при двете техники е важно да експериментирате и да си давате позволение да търсите комбинации, които не са очевидни и дори не изглеждат логични.
Техника 3: Вложете комбуча в храната
За да сте сигурни, че храненето ви е пълноценно на ниво вкус, можете да вложите малко количество от желаната комбуча напитка в ястието. Поради естествената си киселинност, класическата комбуча може без проблем да се използва като заместител на оцет в различни дресинги и маринати. С нея можете да овкусите салатата си, или да мариновате месото преди да го изпечете. Това ще придаде на ястието по-интересен и богат на вкусов характер. След това, когато го комбинирате с комбуча по време на хранене, двата вкуса ще се напаснат естествено.
С комбуча можете да приготвите и бързо сорбе. Смесете равни части от напитката с кокосова сметана и плодов крем (или намачкани плодове) по ваш избор. Замразете и хапвайте с наслада. Най-хубавото на подобни десерти е, че не съдържат никаква добавена захар, а благодарение на комбуча, даряват на тялото ви важни пробиотични щамове.
Комбуча можете да добавите към любимия си коктейл. Напитката пасва чудесно на коктейли, в които се влага сок от лимон или лайм. Киселинността й може да завърши добре редица напитки, а газировката придава нов, интересен нюанс. Разбира се, с нея можете да приготвяте домашни лимонади, смутита, сокове и други безалкохолни напитки, любими на малки и големи.
С какво да не комбинирате комбуча
Комбуча може да се съчетае с голямо разнообразие от храни и напитки, но в някои случаи вкусът й е засенчен. Ако консумирате комбуча сутрин, ви препоръчваме да не я комбинирате с цитрусови сокове, смутита с по-голяма киселинност или кафе. Естествено киселите храни и напитки ще убият вкуса на комбуча и няма да можете да й се насладите напълно.
Защо да комбинирате комбуча с храната си
Отговорът на този въпрос можем да сведем до една дума – пробиотици. Полезните бактерии, които се срещат в големи количества в комбуча, са пръв помощник на храносмилателната система. Те подпомагат метаболизирането на храната и усвояването на нутриентите, редуцират риска от подуване и газове и подпомагат отделителните функции. Всичко това, съчетано с прекрасния вкус на тази хилядолетна напитка, е чудесен повод да я включите в ежедневното си меню.