Често в блога споделяме рецепти с комбуча. Днес искаме да ви запознаем с две съвременни тенденции в здравословното готвене – nicecream и kombucha float.
Nicecream е комбинация от две думи – ice-cream и nice. С този термин се обозначават сладоледи, приготвени от качествени натурални, често веган съставки. Nicecream е здравословният вариант на сладоледа, който се продава в магазините, който често съдържа високи количества захар, както и редица овкусители, подобрители и консерванти.
Kombucha float пък е хитър начин да добавите повече комбуча в менюто си. Float буквално означава нося се. Съвременните кулинари са открили, че когато добавяме сладолед към газирана напитка, десертът остава на повърхността и се носи по нея. Здравословната опция за това, както се досещате е да смесим nicecream с комбуча.
И така, след като проучихме терминологията, можем да преминем към самата рецепта за вкусен сладолед с комбуча.
За две порции са необходими:
- 1 замразен банан (на парчета) *
- 2-3 замразени праскови (на парчета)
- щипка смляна ванилия (по желание)
- бутилка комбуча по ваш избор
*Съветваме ви да нарежете плодовете си на хапки преди да ги замразите. Ако са твърде големи, може да се наложи да ги нарежете след замразяването, за да се блендират по-добре.
Как се приготвя
Поставете парчетата замразени плодове в блендер или кухненски робот заедно с ванилията.
Използвайте най-добрата според опита ви приставка, за да получите вкусен домашен сладолед.
Оставете замразените плодове да се размразят за 5-10 минути, преди да започнете да блендирате. Като изчакате няколко минути, няма да е необходимо да добавяте никаква течност, за да направите крема. Плодовете ще отделят малко количество вода, което ще е достатъчно за пасирането им.
Блендирайте до получаването на гъст крем, в който няма парченца плодове.
Сервирайте веднага или, ако е необходимо, прехвърлете в купа и съхранявайте във фризера за 15-30 минути, за да втвърдите текстурата на сладоледа. Внимавайте да не го оставите прекалено дълго във фризера, тъй като той ще образува леден блок и ще бъде невъзможно да го изгребите вече.
Използвайки лъжица за сладолед и сервирайте в подходящи десертни съдове или средно високи чаши.
Налейте комбуча върху сладоледа и се насладете веднага. За тези плодове бихме ви препоръчали да използвате Комбуча Лайф Мента, защото ще придаде свеж и завършен вкус на десерта.
Можете да използвате авокадо за основата на сладоледа, вместо банан.
Винаги можете да изберете други съставки за приготвянето на десерта. Горските плодове са чудесен избор, заради високото им съдържание на антиоксиданти. За по-екзотичен вкус можете да използвате манго или ананас.