Лятото е перфектно време да експериментирате с приготвянето на различни Комбуча коктейли, които могат да бъдат алкохолни или безалкохолни.
Днес ще ви представим някои от нашите любими Комбуча коктейли, които може да си приготвите в домашни условия лесно и бързо. Удовлетворението от това да ги направите сами е гарантирано, а за рецептите сме се погрижили ние.
Преди да ви разкрием супер свежите рецепти за Комбуча коктейли трябва да кажем две думи за самата Комбуча. Тя определено заслужава малко внимание.
Какво представлява
Гъбата, наричана още SCOBY, е симбиоза от дрожди и полезни бактерии, обитаващи една повърхност. Културата се развива в чаена инфузия с помощта на захар и чай, като протичат процеси на ферментация и резултатът е газирана здравословна напитка с множество пробиотични и витаминни съставки.
Ако никога досега не сте приготвяли чай от Комбуча, то може да погледнете специалния материал за чай в блога ни преди да пристъпите към избора на Комбуча коктейли.
Тук ще си говорим за малко по-авангардни напитки – нови Комбуча коктейли. И така:
Какви Комбуча коктейли препоръчваме
За да получите отличен коктейл трябва да следвате някои основни правила, които получихме директно от професионален барман. Ето ги и тях:
- Опитайте Комбучата, за да проверите каква е степента ѝ на сладост и я добавете последна към напитката;
- Подхожда си особено приятно с водка, джин, бърбън и лайм;
- Изпробвайте я за безакохолни Комбуча коктейли със сокове по избор – ананас, праскова, ягода и други.
За аматьорски изпълнения препоръчваме стартово Rosy Gin от Комбуча коктейли. Съставките за нея са:
- 50 гр. джин;
- 25 мл. Кампари;
- 10 мл. фреш лимон;
- 0,5 ч.л. фреш джиндждифил;
- 125 мл. Комбуча сок охладен;
- Парченца лимон за декорация.
Охлаждат се джина, Кампарито, лимоновия фреш и джинджъра в смесителна чаша. Охлажда се и Комбучата, след това всичко се прецежда от леда и се излива в охладена чаша Collins. Декорира се с лимонов резен.
Следващ по трудност сред нашите Комбуча коктейли е The Swedish Tart. За него ви трябват:
- 50 гр. захар за захарен сироп;
- Ситно накълцан копър;
- 75 мл. чай Комбуча;
- 40 мл. водка;
- Стръкчета копър за украса.
Разбива се захарта в 50 мл. вода до превръщането ѝ в еднородна смес. Добавя се към накълцания копър и се охлажда в рамките на 24-48 часа, за да се инфузират маслата на копъра. След това се прецежда. Охлаждате SCOBY с водката и добавяте 10 мл. от сиропа в чаша с натрошен лед и се декорира със стрък копър.
Kombucha Vodka Highball е за любителите на Комбуча коктейли с водка и свеж вкус, като е подходящо да се използва Комбуча с джинджър. Необходими продукти:
- 40 мл. водка;
- 15 мл. фреш лайм;
- 2 ч.л. захарен сироп;
- 75 мл. Комбуча с джинджър;
- Резен лайм за декорация.
В предварително охладена чаша се добавят смесените водка, сок от лайм и захарен сироп. Долива се с SCOBY и се украсява с парче лайм, като чашата трябва да е пълно горе с лед.
За напредналите с Комбуча коктейли е подходящ Cajun Culture, който е относително лесен за приготвяне, а необходимите съставки са:
- 50 мл. ром Капитан Морган Спайс;
- 15 мл. фреш лайм;
- 15 мл. захарен сироп;
- 50 мл. Комбуча с бъз.
Смесват се ромът, фрешът и захарният сироп в шейкър с лед, шейкват се добре и се изливат в чаша highball, като доливате до горе със SCOBY.
И нашият последен фаворит в групата Комбуча коктейли, който е подходящ за горещите летни нощи, носи свежото име Citrus Burst Kombucha Sangria. Ще ви трябват само:
- 1 бутилка сухо бяло вино;
- 2 бутилки Комбуча по избор;
- 50 мл. бял ром;
- 50 мл. пчелен мед;
- 2 лимона разрязани на половинки;
- 2 портокала обелени, нарязани на четвъртънки;
- 1 грейпфрут също като портокалите.
Всички съставки се миксират в голяма кана и се оставя в хладилник да се изстуди поне 4 часа. След това е готова за консумация.
Оставяме във ваши ръце да сътворите страхотни Комбуча коктейли и да ни се похвалите със снимки. Успех!