Независимо от годините, зодията, цвета на косата и настроението, всеки може да изживее страхотни летни моменти с нашите Комбуча рецепти за лятото. Подготвили сме ви няколко умопомрачаващи комбинации, като обещаваме, че има за всекиго по нещо.
Припомняме, че има 3 основни и задължителни съставки, необходими за получаване на добър краен продукт.
На първо място, това е времето за приготвяне. Количеството време, необходимо за получаване на добра газировка и ферментация на Комбуча зависи от вида чай, който използвате (някои видове се нуждаят от повече време), както и от стайната температура. По-ниските температури забавят процеса на ферментация, така че бурканът с чай в хладилника ще удължи процеса на ферментация, докато оставянето му в тъмно ъгълче на стаята е най-добрата опция.
Вторият значим фактор е доброто уплътняване на съда, в който се намира вашата колония SCOBY. Големи стъклени буркани с вместимост над 2 л са идеални за целта – както за приготвяне, така и за съхранение. Отбелязваме, че Комбуча не вирее добре в пластмасови съдове, а предпочита керамични или стъклени.
Третият критерий за добре направен чай е количеството захар, което е абсолютно задължително за вашата гъба. Когато вкусът на вашия чай е преминал от традиционно сладък към леко остър и газиран, значи захарта практически е усвоена и изчезнала.
И така, преминаваме към интересната част.
Комбуча Моктейл
Вкусна освежаваща напитка, подходяща за спокоен следобед на плажа. Може да се приготви без алкохол или с водка/джин.
Необходимите съставки са:
- 100 мл Комбуча чай;
- 100 мл сок от ананас;
- 100 мл кокосова вода;
- Джин или водка – по желание.
За безалкохолен коктейл – първите три съставки се смесват и поднасят върху лед във висока чаша. Ако искате да превърнете коктейла в алкохолен, просто добавете желаното количество към готовата напитка.
Ябълково-канелен разкош
Напомняща на ябълков сайдер, този ябълково-канелен пир за сетивата е още по-интересен благодарение на Комбуча. Това може да е вашата нова любима лятна напитка!
Продуктите за нея са:
- ¼ голяма ябълка, нарязана на малки кубчета;
- Парченца канела;
- Около 450 мл Комбуча чай.
Добавете ябълката и канелата в съд с вместимост около 500 мл. Излейте количеството чай, като оставите около 4-5 см. отгоре. Затворете добре и оставете да ферментира между 3-7 дни или докато прецените, че сте постигнали желания вкус. Прецедете готовата напитка, за да отделите парчетата ябълка или канела преди да консумирате. И добавете резен ябълка като декорация, както и лед в напитката.
Комбуча с чиа семенца
Тук разполагате с два варианта да подобрите рецептата – ако използвате сухи семена чиа или гел вода с чиа. И за двата варианта ще дадем рецепта, разбира се.
Комбуча със семена чиа – 3 с.л. чиа семена и 1 ч.ч. Комбуча на стайна температура са нужните продукти. А след това:
- В голям съд (за предпочитане стъклен буркан) смесвате сока и семената, като разбърквате добре;
- Отново разбърквате леко, но на интервали от 10 минути;
- Когато се сгъсти или желира до желаната консистенция можете да се насладите веднага на напитката или да я охладите.
Комбуча и гел вода с чиа – няма проблем да се приготви и съхранява за повторна консумация. Съставките са:
- 1 ч.ч. затоплена вода;
- ¼ ч.ч. гел вода с чиа;
- 1 ч.ч. Комбуча чай.
Леко затоплете водата, добавете семенцата и разбъркайте. На всеки 5 минути разбърквайте отново и така 3 пъти. Когато консистенцията придобие желиран вид добавете и Комбуча. Готови сте да охладите вашата гел вода с чиа и Комбуча. Допълнително може да добавите и лимон за алкализиране на организма.
И изненадата е Комбуча лимонада – перфектното средство за разхлаждане по време на летен ден!
За около 5 минути ще успеете да приготвите количество за 4 вкусни чаши лимонада.
Ще ви трябват:
- 1 л. Комбуча чай;
- Сокът на 4 лимона;
- 1 с.л. кокосова захар;
- 1 ч.ч. вода.
В голяма стъклена кана смесете заедно чая и лимоновия изцеден сок. Отделно в малка купа разтворете кокосовата захар във водата, след което изсипете тази смес в каната и разбъркайте с барова лъжица. Сервирайте върху лед във всяка чаша и с допълнителни резенчета лимон. Да ви е сладко!