Януари е особено време от годината. Все още е студено и няма изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Въпреки това много от нас се опитват да се хранят по-здравословно – за да свалят излишните килограми от празниците или като част от новогодишното си обещание. Вкусната, разнообразна и питателна храна през зимата е предизвикателство. Но ние имаме решение за вас. Днес ви предлагаме една лесна и вкусна рецепта за здравословен десерт с боровинки и Комбуча Папая.
Комбуча Папая е богата на пробиотици – полезните бактерии, за които много сме говорили. Тези микроорганизми са съществена част от чревния микробиом и участват в редица физиологични процеси. Благодарение на тях храносмилателната система работи добре и тялото може да извлича нутриентите от храната. Освен това, пробиотиците стимулират имунната система, подобряват състоянието на кожата и имат положителен ефект върху настроението.
Папаята в тази комбуча е богата на редица ценни хранителни вещества. Тя съдържа витамини С, А и В9, както и натрий и магнезий. Богата е на антиоксиданти.
Боровинките, също като папаята са богати на антиоксиданти. Всъщност, тези плодове спадат към категорията „шампиони“ по наличие на антиоксиданти. Защо те са толкова важни? Защото се борят със свободните радикали и оксидативния стрес.
Антиоксидантите са първи помощници за доброто здраве на съвременния човек. Като се има предвид на колко стресори сме подложени ежедневно и колко токсини приемаме от храната и околната среда, става ясно колко е натоварено тялото. Често в кръвта циркулират големи количества свободни радикали – молекули, които са много реактивни и нанасят трайни щети на тъканите, органите и ДНК нишките. При голямо наличие на свободни радикали се появява верижна реакция, позната като оксидативен стрес. Той е отговорен за ускорените процеси на стареене и всички негативи, които идват с това – повече бръчки, по-малко енергия, болка и скованост в ставите, забавен метаболизъм и още много.
Антиоксидантите помагат неутрализирането и извеждането на свободните радикали от организми. По този начин редуцират риска от щети, забавят процесите на стареене и ни връщат към доброто здраве и високите нива на енергия.
И така, след като знаете с какво този десерт ще подобри здравето ви, ето и пълната рецепта за него.
Време за приготвяне: 15 мин
Порции: 10 мини десерта
Съставки:
- ¼ ч.ч. гореща вода
- 500 мл Комбуча Папая
- 2 с.л. неподсладен желатин или агар агар
- 1 ч.ч. пресни боровинки
- 1 консерва кокосова сметана, охладен
- 1 ч.л. ванилия
Метод на приготвяне
Подберете подходящи чашки за сервиране и във всяка от тях сложете няколко боровинки.
Излейте комбучата в голяма купа. Ако има утайка, прецедете течността.
В отделен съд смесете топлата вода и желатина, докато се разтвори напълно. Оставете го да изстине за няколко минути, така че да е приятно топъл на допир. Важно е да не добавяте желатина горещ към комбуча, защото така ще убиете живите бактерии от напитката.
Бавно налейте желатина към комбучата и разбъркайте добре.
За следващата стъпка може да прехвърлите течността в подходяща мерителна чаша или купа, която има улей за лесно наливане.
Налейте комбучата, смесена в желатина, във всяка чашка за сервиране. Вариант едно е просто да покриете боровинките с течност. Вариант две е да напълните чашките до горе. В този случай боровинките ще се издигнат и разпръснат в съда.
Замразете чашките за около 15-20 минути или докато желатинът стегне напълно.
Междувременно подгответе кокосовата сметана. Отсипете течността от нея и я оставете за други рецепти. Използвайте само твърдия слой от сметаната. Смесете го с ванилията и разбийте с миксер до меки връхчета.
След като десертите стегнат, с лъжица покрийте всяка чашка с разбитата кокосова сметана. Може да гарнирате с още боровинки или с листенце свежа мента по ваш избор.
Добър апетит