Как се прави

Кипвате 1,5 л вода. Когато заври, добавяте 2 гр. чай и 100 гр. захар. Колкото по-дълго държите чаените листа или филтърните торбички, толкова по-горчив ще е послевкуса и по-високо съдържанието на кофеин в комбучата ви. Стандартното време е 10-15мин., но някои предпочитат чаят да седи във водата докато тя се охлади. Експериментирайте.

Виж видео 1
Виж видео 2
Виж видео 3

След като водата се охлади (под 30 градуса), чаят се налива в стъклен буркан. Важно е да оставите място за доливане на 10% стартерна течност, която идва със Scoby гъбата и представлява готова комбуча за пиене. Ако нямате такава, можете да използвате оцет, но не повече от 2-3% от общото количество сварен чай.

Виж видео 1
Виж видео 2
Виж видео 3

Доливате в буркана стартерната течност и слагате Комбуча културата. Покривате съда с тензух, като го захванете с ластик. Слагате буркана на тъмно и спокойно място. Гъбата не харесва слънцето и високия шум. Съобразете се с нейните нужди и тя ще ви се отплати с чудесен вкус.

Виж видео 1
Виж видео 2
Виж видео 3

Сега остава да чакате. В зависимост от температурата, времето за което ще стане „вълшебството”, е различно. Обикновено, отнема между 7 и 14 дни, а температурата в помещението трябва да е между 20-26 градуса.

Виж видео 1
Виж видео 2
Виж видео 3

Опитайте напитката 4-5 дни, след като сте я заложили. Не навеждайте или разклащайте буркана.Използвайте неметален черпак, за да отсипете в чаша. Ако вкусът е започнал да има кисела жилка, всичко е наред – магията се случва. Напитката е готова да се бутилира, когато вкусът ви допада най-много. Едни я харесват по-кисела, други по-сладка - всичко е във вашите ръце. Вие сте производителят на еликсира, така че го пригответе по ваш вкус.Трябва да усещате лека газировка, която гъделичка езика.

Виж видео 1
Виж видео 2
Виж видео 3

Когато сте готови да бутилирате, най-лесно е да ползвате пластмасови бутилки от газирани напитки. Те са предвидени да съхраняват напитки под налягане и ще ви гарантират безпроблемно бутилиране. Прецедете чая преди да го налеете. Запазете 10% от течността за следващата партида. В бутилките вълшебството не спира. Там се получава така наречената вторична ферментация, при която се получава естествената газировка. Тя е с различна сила, зависи от баланса на бактерии и дрожди, но не се притеснявайте – каквато и да е газировката, тя не променя ефективноста и силата на създадените вече органични киселини, пробиотици и витамини. Оставете бутилките да престоят 2-3 дни, за да завърши и вторичната ферментация, след което можете да почерпите себе си и приятели с вашата домашна комбуча.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ