Ако сте прочели статията ни за алкално-киселинният баланс, знаете колко е важно да консумираме алкални храни, за да намалим токсичността на тялото. Знаете ли, че кафето е една от най-киселинните напитки, които консумираме? Освен това то е богато на кофеин, който при много хора има странични ефекти. Чувствате ли се превъзбудени след сутрешната си чаша кафе? Страдате ли от сърцебиене, треперене на ръцете и цялостно раздразнение? Това са признаци, че трябва да намалите консумацията си на кафе.
Това не означава, че трябва да се лишавате от сутрешния си ритуал. В днешно време познаваме много напитки, които са чудесни заместители на кафе. Някои от тях съдържат значително по-малки количества кофеин. Други имат подобен вкус. И всички съдържат вещества, които ще подобрят цялостното ви здраве. Ето ги нашите любими заместители на кафето.
Кафе от цикория
Коренът на това растение може да бъде изпечен, смлян и сварен, за да получите топла напитка, която много наподобява добре познатото кафе. За разлика от него обаче, цикорията не съдържа кофеин. Освен това е богата на инулин – това са водоразтворими фибри, които подобряват храносмилането и отделителната функция. Инулинът подпомага растежа на някои пробиотични щамове и така се грижи за балансираната чревна микрофлора. Инулинът също стимулира производството на жлъчна течност и така подпомага разграждането на мазнините.
Цикорията е лесно достъпна. Обикновено се продава изпечена и смляна, което я прави много удобна за използване. Приготвя се по същия начин като кафето – в еспресо и шварц машини и френска преса.
Кафето от цикория не се препоръчва за бременни и кърмачки, тъй като нямаме достатъчно изследвания дали консумацията му от тези рискови групи е безопасна.
Чай матча
Матча е вид зелен чай, който се приготвя от листата на Camellia sinensis растението. Зелените листа се запарват, сушат и смилат на фин прах.
Това, което отличава матча от класическия зелен чай е, че с матча консумираме цялото листо. Това насища напитката с много повече антиоксиданти. Тези вещества имат десетки ползи за здравето, които сме описали в този материал.
Матча се препоръчва като метод за регулиране на теглото и редуциране на телесните мазнини.
Този чай има ниски нива на кофеин, а вкусът е много нежен, свеж и землист. За приготвянето му следвайте точно указанията на опаковката.
Златно мляко
Златното мляко е една от най-популярните противовъзпалителни напитки. Тази течност има хилядолетна история – тя е традиционна част от аюрведичното меню и се препоръчва при множество здравословни проблеми.
Златното мляко се приготвя с топло мляко (от животински или растителен произход), куркума, джинджифил и черен пипер. Към напитката могат да се добавят мед, ванилия, кардамон и други подправки. Най-важни обаче са куркумата, която има мощно противовъзпалително действие и джинджифилът, който се грижи за храносмилането.
Черният пипер пък доказано повишава способността на тялото да усвоява куркуминът – основното активно вещество на куркумата, така че не го пропускайте. За оптимални резултати е добре да използвате пресни корени от куркума и джинджифил. Ако добавяте мед, не го слагайте в напитката, докато е твърде гореща.
Топла вода с лимон
Топлата вода с лимон е предпочитан старт на деня за много хора. Тази напитка не съдържа калории и кофеин и е богата на витамин С.
Както знаете от блога ни, витамин С е един от най-мощните антиоксиданти, който има не просто повишава имунитета. Той се грижи за добрия вид на кожата ни и я предпазва от слънчево стареене. Този витамин е важен прекурсор за синтеза на колаген – най-важният протеин в човешкото тяло.
Йерба мате
Йерба мате е още един чудесен заместител на кафето с хилядолетна история. Тази напитка идва от Южна Америка, където се консумира по всяко време на деня в специална чаша с метална или бамбукова сламка.
Една чаша мате съдържа същото количество кофеин, като чаша кафе. Но мате е богато също на антиоксиданти, витамини от В-групата, витамини С и Е, желязо и калций.
Приготвянето на йерба мате е изкуство, което си заслужава да бъде научено.
Масала чай
Масала чай е още една напитка, която идва от Индия. Приготвя се с черен чай, мляко и специално направен микс от подправки и билки.
Черният и зеленият чай се получават от едно и също растение. Разликата между двата е, че черният чай преминава през специален процес на ферментация, който променя цвета, вкусовите му характеристики и качествата му. Той също е богат на антиоксиданти и съдържа известни количества кофеин (по-ниски от тези в кафето).
За приготвянето на масала чай можете да закупите готов микс от билки и подправки от специализираните магазини. Обикновено в него се съдържат джинджифил, кардамон, черен пипер, канела и карамфил. Различните щати в Индия използват различни комбинации.
Ябълков оцет
Истинският ябълков оцет се приготвя чрез ферментация на смачкани ябълки. Той има множество ползи за здравето именно заради процеса на ферментация. При нея се получава съединения, познато като оцента киселина, която доказано понижава нивата на кръвната захар.
Ябълковият оцет е особено полезен за хора с инсулинова резистентност. Често се препоръчва като натурална напитка за регулиране на апетита и сваляне на килограми. Някои хора казват, че ябълковият оцет им създава по-дълготрайно чувство за ситост.
Важно е да знаете, че не бива да пиете неразреден ябълков оцет. Ако искате да го използвате като заместител на кафето, смесете 1-2 с.л оцет с чаша вода със стайна температура. По желание може да добавите малко мед.
Комбуча
Комбуча е интересна комбинация от няколко напитки, които попадат в този списък. Тя се прави с чай (черен или зелен), богат на антиоксиданти. Това означава, че в комбуча остават малки количества кофеин. Освен това, тя преминава през процес на ферментация, който я прави жива. В комбуча се съдържат голямо количество пробиотични щамове, които са изключително важни за здравето на червата. Освен това, тя съдържа редица киселини, които също регулират нивата на кръвната захар. Богата е на витамини и минерали и има много лек и приятен вкус.
Комбуча може да се приготвя в домашни условия – в блога ни ще намерите множество статии по темата. За всички, които нямат желание да експериментират предлагаме Комбуча Лайф с различни вкусове и в био варианти. Просто разгледайте онлайн магазина ни и изберете предпочитаната от вас напитка.
За разлика от други напитки в този списък, комбуча може да се консумира от бременни жени, кърмачки и деца без неприятни странични ефекти.
Сега с лекота можете да заместите сутрешното или следобедно кафе със здравословна опция.