В блога ни сме ви споделяли различни рецепти и кулинарни хитринки с комбуча. Знаете ли, че с този ферментирал чай можете да приготвяте и печива? Днешната ни рецепта е точно такава. Тя идва от Jerrelle Guy – блогър, хранителен фотограф и любител на комбуча.
Време за подготовка: 10 минути
Време за приготвяне: 20 минути
Порции: 12
- Необходими съставки
- 3 чаши бяло пълнозърнесто брашно или брашно от лимец
- 4 чаени лъжички сода за хляб
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаша разтопено натурално масло*
- 3/4 чаша агаве или мед
- 1 бутилка Комбуча Лайф Класик 500 мл
*Ако не консумирате масло, можете да го заместите със същото количество масло от грозде, шафран, слънчогледово или рапично масло.
Метод на приготвяне
Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете кладенчетата на формата за мъфини с масло или мазнина по ваш избор.
В голяма купа разбъркайте заедно брашното, содата и солта. Изсипете разтопеното масло и агаве върху сухите съставки и след това изсипете комбуча чая. Разбийте сместа, докато получите хомогенна смес. Не премесвайте или мъфините ще станат тиклави и няма да се надигнат.
Веднага разделете сместа във формата за печене на мъфини и печете във фурната за 5 минути. След това намалете температурата на фурната до 180 градуса и завършете печенето за още 8 до 10 минути, или до суха клечка.
Първоначалната висока топлина на фурната ще направи така, че мъфините да се надигнат по-лесно във формата.
Извадете от фурната и оставете леко да се охладят. Сервирайте топли, намазани с масло. Или изчакайте да изстинат и направете любимата си глазура.